Metameny

Vedgruppa sprer varme hele året

På vedgruppa kan alle mestre arbeidsoppgavene. I løpet av en uke produseres det store mengder varme til mange Vestfold-hjem i form av knusktørr ved. Vi kjører veden hjem til deg.

– Her gjør vi alt bortsett fra å felle trærne. De kommer fra Telemarks-området og fraktes til Sukke som tømmer, forteller arbeidsleder Sigrun Orerød. Alle kan bruke den store vedmaskinen til å dele opp tømmeret, så blir stokkene kløvd og stablet i 60 liters sekker. Veden tørkes under tak. Så er den klar for salg og utkjøring

Anne – vedkløyveren
For døve Anne Storesund finnes det ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Uredd og med et stort smil gyver hun løs på kløyvemaskinen. Orerød bekrefter at Anne ikke lar seg skremme av litt regn.

Jobber med kløyvemaskinen

Anne Storesund har godt grep på veden. Salg av ved fra vedgruppa skaper viktige arbeidsplasser for de som ikke kommer seg inn i det ordinære arbeidsmarkedet.

– Hun er en av våre ivrigste arbeidstakere, det er ikke tvil om at hun trives med lukten av skog og kroppsarbeid, smiler Sigrun. Her jobbes det hele året, bortsett fra når det er veldig vått eller kaldt.
Nedbøren kommer i byger, men Anne lar seg ikke stoppe, hun tar bare en tur for å  ta på seg enda mer regntøy. Anne har bodd og jobbet i Signo i Andebu i nesten 30 år. Tegnspråk er kommunikasjonsformen både i boligen hennes og på arbeidsplassen.
– Hun liker best å jobbe med de store kubbene, ser du, fortsetter Sigrun.

vedgruppa_3

Tømmeret kuttes til passelige vedlengder. Alle operasjoner utføres av arbeidstakerne.

vedgruppa_7

Storesund har fått opplæring i håndtere vedkløyver.

Det fine i vedgruppa på Signo Grantoppen AS er at alle kan mestre arbeidsoppgavene. Man trenger ikke forkunnskaper eller noen finmotorikk. I løpet av en uke er det 22 døve psykisk utviklingshemmede som bidrar til varme i mange vestfoldhjem.

Stabler i 60 liters sekker

Etter at veden er kjøyvet legges den i 60 liters sekker

vedgruppa_1

Deretter klargjøres vedsekkene for lagring.

vedgruppa_6

Veden stables på paller og tørkes under tak slik at den er tørr og gir god varme.

vedgruppa_4

En dag på vedgruppa er proppfull av arbeidsglede.

vedgruppa-5

Arbeidsoppgavene tilpasses den enkelte. Noen kjører vedkløyver.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

, , ,

Ingen kommentarer enda. Bli den første!

Legg igjen en kommentar